Szarvasgomba fajok

Amit mindenképpen érdemes tudni a földalatti gombákról:

A szarvasgombák szimbiózisban élnek a növényekkel. Fák, cserjék gyökereivel egy közös szervet, ún. mikorrhizát képeznek. Termőtestük általában a talaj felső 20 cm-es rétegében alakul ki. Az ehető gombák közül a szarvasgombák lenyűgöző illatukkal és különleges ízükkel messze kimagaslanak. Egyedi szagukat az állatok is jól felismerik. Régen disznóval, manapság idomított kutyával keresik.

 

HAZÁNKBAN FELLELHETŐ LEGFONTOSABB FÖLDALATTI GOMBÁK:

Nyári szarvasgomba mikorrhizája

 

Rendkívül változatos faj, nagyobb példányai a fél kilogrammot is elérhetik. Felületét durva, fekete pikkelyek fedik. A termőtest erezete sűrűn tekervényes. Illata nyári példányoknál enyhébb, őszieknél markánsabb. Magyarországon nagy mennyiségben gyűjtik. Termőidőszaka hazánkban általában május közepétől novemberig tart. A magas humusztartalmú, jó vízgazdálkodású, semleges- enyhén lúgos, kötöttebb talajokat kedveli. Kiválóan alkalmas lehet szikesedő területeken tölggyel történő erdősítésekre.

 

Nyári szarvasgomba mikorrhizája

 

Termőteste a nyári szarvasgombánál kisebb, felületét is apróbb pikkelyek borítják. Húsának erezete ritkásabb. Illata erőteljesebb, rendkívül finom. Termőidőszaka hazánkban októbertől márciusig nyúlik. A nyári szarvasgombához hasonló területeken is megtalálhatja életfeltételeit, de attól lényegesen tágabb tűrésű.

 

Kis, középméretű termőtestekkel, felületén lapos, kisebb feketésbarna és foltokban nagyobb vörösbarna pikkelyek rendelkező faj. Húsa kemény, lilásvörösbe hajló. A fekete triflák közül az egyik legkifinomultabb illattal rendelkező faj. Termőidőszaka hazánkban augusztustól decemberig tart. Nedves élőhelyek gombája.

Termőteste nagyobb méreteket is elérhet, gyakran fodrosan dudoros. Termőidőszaka rövid, hazánkban októbertől decemberig terjed. A gasztronómiában a legtöbbre értékelt faj, a szarvasgombák királynőjeként is emlegetik. Az ország déli tájain, a folyókat kísérő galériaerdők melegkedvelő gombája

 

Kérge csontfehér, foltosan sárgás, húsa kissé morzsalékos. Erős, édes ízének köszönhetően kiválóan illeszthető desszertekhez. Európában jelentősebb mennyiségben csak a Kárpát-medence Duna által lerakott homoki területein terem. Legjelentősebb fás szárú gazdanövénye az akác. Többnyire mésztelen, magas humusztartalmú talajokon fordul elő. Termőidő hazánkban augusztus és november közé esik.